Praktisch
Onze school heeft haar thuis gevonden in een gloednieuw gebouw in de Minckelersstraat, vlakbij de Vaartkom.
Het gebouw is speciaal voor ons ontworpen en sluit dan ook perfect aan bij onze manier van werken: er zijn grote en multifunctionele ruimtes.
Naast onze school ligt een ruime speelplaats. Daar kan je rustig zitten en een babbeltje doen of je helemaal uitleven.
Er is een sportveld en een theater langs de Dijle dat ook als buitenklas gebruikt wordt.
De speelplaats is toegankelijk voor buurtbewoners. Het ontwerp en de aanleg van de speelplaats zijn een gemeenschappelijk project van Stad Leuven, de Vlaamse Milieumaatschappij, Dijledal en Stroom.
Onze school ligt op 10 à 15 minuten stappen van het station. De meeste leerlingen die met de trein of de bus komen, wandelen van het station naar de school. Je kan ook de ringbus nemen en afstappen aan OPEK.
De school ligt aan de rand van het stadscentrum en is vlot bereikbaar langs de Vaartkom. De meeste leerlingen wandelen of fietsen niet door de Minckelersstraat, maar gebruiken het brugje over de Dijle dat de Vaartkom en de Tweewaterswijk rechtstreeks met onze school verbindt.
De lessen op Stroom beginnen om 9u.
Je kan al op school terecht vanaf 8u. Vanaf 8u30 kan je terecht in het flexlokaal om al te werken aan opdrachten of voor een gesprekje met de leerkrachten.
De lessen eindigen om 16u05. Daarna kan je nog in de Haven terecht tot 17u.
Op woensdag eindigen de lessen om 12u35.
In de periode tussen de herfst- en de paasvakantie bieden we enkele dagen per week soep aan. Verder zijn er geen warme maaltijden omdat dit logistiek niet haalbaar is.
Zeker! Meer nog ... we kregen de titel 'Sportiefste school van Vlaanderen' door onze deelname aan de VIP2024-wedstrijd van Sport Vlaanderen.
We hebben geen eigen sporthal maar maken gebruik van de infrastructuur van Stad Leuven. De meeste indoor LO-lessen vinden plaats in de Sportschuur in Wilsele. Met de fiets is die sporthal makkelijk bereikbaar vanuit de school. Leerlingen die geen fiets hebben, kunnen een fiets van de school lenen. Voor de zwemlessen trekken we naar Sportoase op de Philipssite.
Op de speelplaats hebben we ook een sportveld. Als het weer het toelaat, wordt er daar af en toe LO gegeven.
Tijdens de middagpauze kan je gaan sporten in de Bruul, onder begeleiding van een leerkracht.
We organiseren 4 projectweken per schooljaar. In elke projectweek zit een sportactiviteit. Veel sport dus!
We nemen ook vaak deel aan de naschoolse sportcompetitie op woensdagnamiddag: basket, volleybal, atletiek, dans, voetbal ...
Veel sport dus op Stroom!
Op onze speelplaats is er een afgesloten fietsenstalling.
Schoolleven
We zijn een school met een open blik en willen onze leerlingen nieuwsgierig maken naar de wereld. Tijdens de projectweken verkennen we Leuven en trekken we naar o.a. Brussel, Antwerpen en Louvain-La-Neuve. Waar we precies heen gaan, hangt af van de invulling van de projectweek.
In het tweede jaar sluiten we af met een meerdaagse.
Tijdens een projectweek schrappen we het gewone lessenrooster en maken we de tijd om te werken rond een centraal thema.
We gaan op uitstap, ontvangen gastsprekers en gaan ook actief aan de slag.
Dankzij deze projectweken kan je kennis maken met de verschillende interessegebieden en studierichtingen in de tweede graad. Zo kan je een doordachte keuze maken aan het einde van het tweede jaar.
Zie ook https://youtu.be/DxVPYL6FY-c
Tijdens de flex-uren werken de leerlingen zelfstandig aan de vakken Frans, Nederlands en wiskunde. Leerlingen kunnen er ook voor kiezen om tijdens de flex Latijn te volgen.
In het eerste jaar zijn er 10 flex-uren, in het tweede jaar 8.
Aan het begin van de week krijgen de leerlingen een overzicht van de opdrachten voor die week. Daarna plannen de leerlingen zelf hun opdrachten in over de verschillende flexblokken.
Daarbij werken we in sporen: na verkennende oefeningen bepalen leerlingen welke moeilijkheidsgraad ze willen proberen en of ze daar meer of minder ondersteuning bij willen.
In het begin van het eerste jaar helpen we je om de planning stap voor stap te maken.
Tijdens elk flexblok zit je met 3 klassen samen. Er zijn steeds 3 of 4 leerkrachten aanwezig om je te ondersteunen, waaronder een zorgleerkracht.
Buiten de flex heb je van elk flexvak (Nederlands, wiskunde, Frans) ook nog 2 gewone lessen met jouw klas alleen.
Zie ook https://youtu.be/No_m03bK_S4
LAB is een projectvak waarin de leerstof aardrijkskunde, natuurwetenschappen en techniek aan bod komt.
Je gaat vooral zelfstandig aan de slag als onderzoeker, ontwerper en maker.
Voor de lessen techniek maken we gebruik van het High-Tech-Lab en de gereedschappenbib in de MaakLeerPlek.
Zie ook https://youtu.be/2WQSFMryx-0
Artistieke vorming is een projectvak waarin de leerstof beeld (plastische opvoeding) en muziek aan bod komt.
In elk thema ga je eerst kunst verkennen om daarna zelf iets met beeld en/of muziek te creëren.
Je kan een voorbeeld vinden op http://www.stroomleuven.be/typisch-stroom/een-week-onder-stroom/
Schoolorganisatie
Er is plaats voor 240 leerlingen: 6 klassen in elk jaar.
In elke klas is er plaats voor maximum 24 leerlingen.
Voor flex en LAB worden klassen gegroepeerd in groepen van 60 à 65 leerlingen. Als de leerlingen in zo’n grote groep werken, zijn er 3 of 4 leerkrachten beschikbaar.
Voor artistieke vorming krijgen ze per twee klassen les.
Het middagaanbod hangt af van de vraag van de leerlingen en de inspiratie van de leerkrachten.
Sowieso kan er gesport worden op het sportveld.
Een groep leerlingen gaat sporten in de Bruul of skaten in de Stelplaats. Daarnaast kan je ook nog tot rust komen in het Rustpunt, schaken, gezelschapsspelletjes spelen, dansen, armbandjes maken of zingen.
Voorstellen van leerlingen zijn altijd welkom.
Zie Schoolonkosten
Evaluatie
Ja, voor wiskunde, Frans, Nederlands, Latijn en geschiedenis zijn er examens. Deze worden niet in een examenperiode georganiseerd, maar wel verspreid over het schooljaar. Je leert dus grote hoeveelheden studeren en je hier goed op voor te bereiden. Nadien bespreken we het examen en leer je uit je fouten.
Op het einde van het tweede jaar organiseren we wel een korte examenperiode. Zo kan je voorbereid naar het derde jaar gaan.
Op Stroom evalueren we doelgericht en willen we het groeiproces van onze leerlingen in kaart brengen.
Op evaluaties (toetsen, opdrachten, …) geven we geen punten, maar geven we aan de hand van kleurcodes aan hoe ver een leerling staat in de doelstellingen die aan bod komen.
Onze rapporten bevatten een uitgebreide woordcommentaar per vak. Online kan je een overzicht vinden van de doelstellingen per vak en aan de hand van kleurcodes zien hoe ver een leerling staat.
Aan elk rapport zijn reflectiegesprekken met de leerling gekoppeld. Daarna gaat de klascoach in gesprek met de ouders en de leerling.
Studie-aanbod
We volgen de leerplannen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en behandelen dan ook dezelfde leerstof als andere scholen. Zo ben je na twee jaar Stroom helemaal voorbereid om aan te sluiten in een andere school. Onze oud-leerlingen bewijzen dat ze goed voorbereid zijn om te kunnen volgen in de tweede graad.
In het tweede jaar kan je kiezen uit volgende basisopties:
- Klassieke Talen (Latijn of Grieks-Latijn)
- Moderne Talen - Wetenschappen
Digitaal
Elke leerling krijgt een eigen laptop in bruikleen. Op die manier kunnen we nog beter op maat van de leerling werken. Zelfstandig aan de slag gaan tijdens de flex-uren of LAB wordt beter ondersteund. Er kan creatief aan de slag gegaan worden tijdens artistieke vorming en andere vakken.
We vragen een gebruiksvergoeding van 50 EUR per schooljaar. Is het moeilijk om deze kost te dragen? Geef ons dan zeker een seintje.
Via deze link vind je meer informatie over het toestel waarvoor we gekozen hebben. Elke leerling krijgt een toestel bij het afhalen van de boekenpakketen eind augustus. Je krijgt dit toestel het hele schooljaar ter beschikking, ook tijdens de vakanties. Aan het eind van het schooljaar lever je het toestel weer in.
We vragen dat elke leerling het toestel van de school gebruikt, een eigen laptop meebrengen is in principe niet toegestaan.
Aarzel niet om ons te contacteren als je nog vragen hebt.
Wij werken met Smartschool. Op dit platform vind je o.a. digitaal lesmateriaal, een planningsagenda en een puntenboek.
Je mag je GSM enkel gebruiken voor het begin van de lesdag.
Daarna mag je hem af en toe gebruiken in de klas voor bepaalde opdrachten.
Tijdens de speeltijden is de GSM niet toegelaten.
Inschrijvingen
Net als in alle andere Leuvense secundaire scholen, kan je inschrijven via het centrale aanmeldingssysteem aanmelden.school
Meer informatie vind je op https://www.aanmelden.school/
Volgend schooljaar is er in ons eerste jaar plaats voor 132 leerlingen.
Andere vragen
We zorgen ervoor dat elke leerling van Stroom de studierichting van zijn keuze kan volgen binnen onze scholengemeenschap KSLeuven.
We geven onze leerlingen ook de mogelijkheid om hun school van voorkeur op te geven en proberen daar uiteraard ook rekening mee te houden. In de overgrote meerderheid van de gevallen is dat ook gelukt. 94% van onze leerlingen kon naar de school van eerste keuze. Alle andere leerlingen zitten in hun school van tweede of derde keuze.
Je bent dus zeker van een plaats in volgende scholen:
Don Bosco Groenveld, Heilige-Drievuldigheidscollege, Heilig Hart Heverlee, Heilig Hart Kessel-Lo, Miniemeninstituut, Lemmensinstituut, Paridaens, Sint-Albertuscollege, Sint-Pieterscollege en VTI.
De verdeling over de scholen en de voorbereiding van de inschrijving wordt door ons geregeld. Op die manier zijn onze leerlingen al voor het einde van het schooljaar zeker van hun plaats in het derde jaar.